Wyjątkowo delikatne i aromatyczne mięso – to niepodważalny atut golonki, tak bardzo ceniony przez smakoszy. Nie może więc dziwić fakt, że golonka króluje na polskich stołach od stuleci i stanowi jeden ze sztandarowych symboli naszej tradycji kulinarnej.
Ile jest przepisów na golonkę, tego już chyba naprawdę nie da się policzyć. Najczęściej jest przyrządzana w całości (wraz ze skórą i kością), co doskonale wpływa na smak potrawy. Fenomenalnie komponuje się z suszoną kapustą doprawioną kminkiem lub z chrzanem. Synonimem prawdziwie męskiej potrawy jest rzecz jasna golonka w piwie – niekwestionowany hit strefy kibica każdej imprezy sportowej. Wybornie nadaje się też na gulasz, a nie brakuje opinii, że z golonki jest wręcz najlepszy.
Element otrzymany z półtusz wieprzowych klasy E i S. Noga przednia odcięta wraz z kośćmi nadgarstka. Kość promieniowa i ramieniowa zostają przy golonce.
Spożyć po obróbce cieplnej.