Wyśmienite również na zimno! Żeberka wieprzowe od lat cieszą się niesłabnącym powodzeniem każdej kuchni, czy to domowej, czy w lokalach gastronomicznych. Ich niepodważalnym atutem jest możliwość serwowania na zimno, zarówno gotowanych, jak i pieczonych i oczywiście – wędzonych. To czyni je żelazną pozycją menu każdego bufetu garmażeryjnego.
Żeberka można także smażyć, grillować oraz dusić. Pod każdą postacią otrzymamy smaczną potrawę, a sekret sukcesu tkwi zarówno w delikatnym mięsie, jak i w kości, która podczas obróbki termicznej przekazuje mięsu całą kwintesencję smaku i aromatu. Charakterystyczny, trójkątny kształt jest efektem przepołowienia mostku – element otrzymywany jest z odcinka piersiowego półtuszy.
Element otrzymany z rozbioru półtusz wieprzowych klasy S i E. Element zawiera około 4 żeber. Pokryty warstwą mięśniową do około 1 cm. Pozbawiony skóry.
Spożyć po obróbce cieplnej.