Sałatka tajska z plastrami rostbefu wołowego, orzechami arachidowymi i świeżym mango 
Receptura na 3-4 porcje
Czas przygotowania: 30-35min
Składniki:
- 300 g rostbefu wołowego (marmurkowego)
- 1 dojrzałe mango
- 100 g orzechów arachidowych (nieprażonych)
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula czerwona
- 1 pęczek kolendry
- 2-3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1-2 papryczki chili (według uznania)
- 15 g kiełków fasoli mung
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rostbef pokrój w cienkie plastry (3–5 mm), obsmaż na oleju po 2 min z każdej strony. Ostudź.
Mango obierz i pokrój w kostkę, ogórka w plasterki, paprykę w paski, cebulę w cienkie krążki.
Sos: Wymieszaj sos rybny, sok z limonki, cukier trzcinowy i posiekane chili.
W misce połącz mięso, warzywa, mango i kolendrę. Polej sosem, wymieszaj. Posyp orzeszkami arachidowymi i kiełkami mung.
Zamień świąteczne przysmaki na coś lekkiego, świeżego i pysznego!