Sałatka tajska z plastrami rostbefu wołowego, orzechami arachidowymi i świeżym mango 🥭


Receptura na 3-4 porcje
Czas przygotowania: 30-35min


Składniki:
  • 300 g rostbefu wołowego (marmurkowego)
  • 1 dojrzałe mango
  • 100 g orzechów arachidowych (nieprażonych)
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  •  1 mała cebula czerwona
  •  1 pęczek kolendry
  •  2-3 łyżki sosu rybnego
  •  2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1-2 papryczki chili (według uznania)
  • 15 g kiełków fasoli mung
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


👉Rostbef pokrój w cienkie plastry (3–5 mm), obsmaż na oleju po 2 min z każdej strony. Ostudź.
👉Mango obierz i pokrój w kostkę, ogórka w plasterki, paprykę w paski, cebulę w cienkie krążki.
👉Sos: Wymieszaj sos rybny, sok z limonki, cukier trzcinowy i posiekane chili.

W misce połącz mięso, warzywa, mango i kolendrę. Polej sosem, wymieszaj. Posyp orzeszkami arachidowymi i kiełkami mung.

Zamień świąteczne przysmaki na coś lekkiego, świeżego i pysznego! 🌿