Data dodania: 03.02.2025
W ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności, działania 2. „Tworzenie centrów przechowalniczo-dystrybucyjnych produktów rolnych, rybołówstwa i akwakultury” zostanie zrealizowana operacja pod tytułem „Budowa Centrum Przechowalniczo-Dystrybucyjnego”, mająca na celu wzmocnienie krótkich łańcuchów dostaw. Łączna wartość inwestycji to 37 372 860,00 zł, natomiast wartość dofinansowania wyniesie 14 949 144,00 zł. Przedsięwzięcie będzie obejmować wykonanie robót budowlanych oraz zakup niezbędnych urządzeń do prowadzenia działalności. Na skutek realizacji operacji zostanie osiągnięty wskaźnik operacji: utworzenie lub zmodernizowanie centrum przechowalniczo-dystrybucyjnego oraz zmodernizowanie rynku hurtowego.
Po przeprowadzeniu inwestycji, w ramach budowanego centrum przechowalniczo-dystrybucyjnego będzie prowadzona działalność polegająca na usługowym przechowywaniu mięsa i produktów rolnych.
Przedsięwzięcie umożliwi dywersyfikację prowadzonej działalności przez przedsiębiorstwo oraz tym samym wzmocnienie odporności, podmiotu z łańcucha dostaw produktów rolnych, na potencjalne kryzysy i wzmocnienie systemu redystrybucji żywności polskich producentów.
Data dodania: 28.01.2025
Nazwa zadania: „Budowa instalacji fotowoltaicznej na potrzeby PPHU „Mark’s” Sp. z o.o. w miejscowości Walichnowy gm. Sokolniki”
Wartość ogólna zadania: 2 895 000 PLN
Wysokość oraz forma dofinansowania ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi:
Pożyczka: 2 895 000 zł
Opis zakresu projektu: Dostawa i montaż paneli fotowoltaicznych na konstrukcji wsporczej na gruncie, o łącznej mocy 999,92 kWp wraz z przyłączeniem do sieci elektrycznej
Link do strony www.wfosigw.lodz.pl
Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowo Usługowe „MARK’S” spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Prusak realizuje w latach 2020-2023 projekt pn: „Opracowanie technologii wytwarzania wyrobów mięsnych o podwyższonym standardzie jakości i bezpieczeństwa zdrowia konsumentów”. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój Oś priorytetowa: Wsparcie prowadzenia prac B+R przez przedsiębiorstwa, Działanie: Projekty B+R przedsiębiorstw, Poddziałanie: Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa.
Cel i planowane efekty projektu:
Celem projektu jest opracowanie kompleksowej technologii wytwarzania asortymentu kiełbas, zapewniającej podwyższoną jakość oraz wydłużony termin przydatności do spożycia
Wartość projektu: 12 945 083.90 zł
Wkład Funduszy Europejskich: 5 577 238.56 zł