Kolor ma znaczenie! Klasa S charakteryzuje się dużą soczystością, ciemnoczerwoną barwą oraz średnią zawartością tłuszczu. Boczek wieprzowy tej klasy to świetny wybór do przygotowania smacznych steków, zrazów czy befsztyków.
Element pozyskiwany jest za pomocą precyzyjnych cięć, oddzielających go od schabu, a także od pasa tłuszczu łączącego boczek z pachwiną. Posiada kształt zbliżony do prostokąta, zwykle o wymiarach 50-55 cm długości i 15-20 cm szerokości. Jest dzięki temu bardzo wygodny do upieczenia bądź uwędzenia w całości, jak też do porcjowania na dowolne formy.
Element uzyskany z rozbioru półtusz wieprzowych klasy S. Element ze skórą, kości wyłuskane. Pachwina odcięta od elementu. Ma kształt zbliżony do prostokąta o długości około 50-55 cm, szerokości 15 do 20 cm. Spożyć po obróbce cieplnej.