Królowa grilla! Gdy nastają cieplejsze dni, polany piknikowe i prywatne posesje osnuwa aromatyczny dym – Polacy kochają grillowanie! Wśród przyrządzanych na rusztach przysmaków miejsce szczególne zajmuje karkówka wieprzowa ze względu na swoje elastyczne i jędrne mięso.
Karkówka to doskonały wybór na pieczeń, a także świetnie nadaje się do smażenia, duszenia i gotowania – najlepiej po uprzednim peklowaniu. Podawana w formie steków lub kotletów – jest niezawodnym wyborem na smaczny i sycący obiad. W przetwórstwie wykorzystywana jest do produkcji wysokiej jakości kiełbas i baleronów. Mięso karkówki wieprzowej cechuje delikatny i lekko słodki zapach. Posiada barwę od jasnoróżowej do czerwonej oraz charakterystyczne przerosty tłuszczowe, które nadają mu pożądany, soczysty smak.
Element odcięty z odcinka szyjnego półtuszy wieprzowej klasy E i S. Element całkowicie odkostniony. Słonina zdjęta. Dopuszczalny przerost tłuszczu punktowo do 0,5 cm.
Spożyć po obróbce cieplnej.