Jak zrobić dobry gulasz? Jest to danie, które występuje w niemal wszystkich kuchniach świata, a tym samym przepisów na gulasz są tysiące. Dobry kucharz zaczyna jednak zawsze od wyboru właściwego mięsa. Doskonałe pod tym względem będzie mięso wieprzowe drobne 90/10, uzyskiwane z rozbioru półtusz oraz elementów wieprzowych, głównie z łopatki, karku, schabu oraz szynki.
Jest to mięso bez ścięgien, chrzęści oraz części krwawych, a zawartość tłuszczu nie przekracza w nim 10%. Dobre mięso to połowa sukcesu. Teraz wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis, by móc delektować się wybornym gulaszem podczas rodzinnego obiadu.
Mięso wieprzowe drobne, ogólnorozbiorowe pochodzące z rozbioru półtusz wieprzowych klasy S i E oraz elementów wieprzowych. Bez ścięgien, chrzęści i części krwawych, o zawartości tłuszczu do 10 %. Spożyć po obróbce cieplnej.