Wystarczy raz spróbować! Dla wielbicieli steków wołowych jest to ciekawy zamiennik. Dla zwolenników wieprzowiny – możliwość przyrządzenia jej w formie steku również jest świetną alternatywą, która urozmaici jadłospis. Dla wielu osób z pewnością godne uwagi są informacje, że stek wieprzowy zawiera mniej kalorii oraz mniej tłuszczu od steku wołowego.
A smak? Chyba nie trzeba uzasadniać, że schab wieprzowy obroni się pod tym względem bez dodatkowych rekomendacji. Stek tomahawk uzyskujemy bowiem właśnie w wyniku cięcia schabu wieprzowego z kością bez polędwiczki w plastry o wadze około 200 – 500 g. Pozostawiona długa kość żebrowa nadaje mu charakterystyczny kształt, kojarzony z indiańskim toporkiem. Przede wszystkim jednak dodaje smaku podczas smażenia!
Stek tomahawk uzyskany w wyniku cięcia schabu wieprzowego z kością bez polędwiczki w plastry o wadze około 200-500 g, z pozostawioną długą kością żebrową. Produkt o gładkiej powierzchni ciecia, bez strzępów mięśni, przekrwień i zasinień. Spożyć po obróbce cieplnej.